VIDEO | Rareș Bogdan, despre renegocierea PNRR: „Pentru securitatea alimentară și o previzibilă criză, dorim să mutăm niște bani pe zona de irigații. Venim cu investiții suplimentare în zona energiei verzi și a extracției de gaze”

Publicat: 04/06/2022, 00:23
Actualizat: 04/06/2022, 02:28

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a vorbit, vineri, la Digi24, despre decizia liderilor coaliției de guvernare de a cere Comisiei Europene renegocierea Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Europarlamentarul a precizat că este vorba despre introducerea proiectului național de irigații, în contextul crizei alimentare generate de războiul din Ucraina.

„Încercăm o reașezare a PNRR, atât pe granturi – pe cele 14,6 miliarde, cât și pe împrumuturile cu termen de grație – pe cei 15 miliarde, iar reașezarea înseamnă o reconfigurare pe unele zone care ne sunt permise, pentru că, după cum știți, agresiunea rusă în Ucraina a dus la câteva situații noi pentru cele 27 de state din Uniunea Europeană. 23% din totalul grânelor folosite în industria alimentară de pe teritoriul Uniunii Europene veneau din Ucraina. Nu vom avea probleme în această toamnă cu cerealele – pentru că au fost semănate deja culturile – dar, cu siguranță, Europa va avea probleme serioase începând cu iarna-primăvara anului viitor. De asemenea, peste 50% din totalul uleiului de floarea-soarelui de pe teritoriul european venea din Ucraina”, a declarat Rareș Bogdan.

Rareș Bogdan a afirmat că PNL vrea să introducă în proiectul european și irigația, ansamblul prin care se sporesc recoltele agricole, din cauza pericolului declanșării unei crize alimentare la nivel mondial, pe fondul războiului din Ucraina.

„Pentru securitatea alimentară și o previzibilă criză alimentară la nivel mondial, Comisia permite anumite discuții legate strict de partea de agricultură, iar pe această zonă, noi dorim, practic, să mutăm niște bani pe zona de irigații, care nu a fost prinsă în PNRR. După cum știți, nu a fost atât o chestiune greșită din punct de vedere al abordării, ci din punct de vedere a scrierii proiectului, pentru că acest proiect care privește irigațiile nu ține strict de stropirea cu apă sau de alimentarea cu apă a plantei, ci ține și de unde iei apa. Dacă desalinizezi apă, ai un avantaj, dacă folosești ape reziduale și le reintroduci în circuit agricol, ai un avantaj, dacă dai exemple privitoare la apele curgătoare și modul judicios în care folosești ape curgătoare – pentru că la nivel european se consideră că până în 2050 va scădea foarte mult debitul de apă curgătoare cu 15-20% și atunci sigur că Europa este foarte atentă la acest lucru”, a afirmat Rareș Bogdan.

De asemenea, europarlamentarul a precizat că noi modificări ar putea să apară și în cazul exploatării de gaze și energie verde, dorindu-se obținerea unor fonduri mai mari în contextul independenței energetice.

„De asemenea, tot datorită contextului regional generat de agresiunea rusă în Ucraina, avem o altă chestiune legată de independența energetică. Pe energie și, în special, energie verde – chiar dacă condiționalitățile nu mai sunt atât de dure ca în vechea construcție a Green Deal-ului, care permitea o anumită translație spre energie verde a Europei și a industriei europene – astăzi, Comisia este ceva mai laxă și permite inclusiv reintroducerea cărbunelui pentru centralele termo, a permis și Italiei, permite țărilor care vor să se întoarcă la cărbune din cauza dependenței de Rusia. Regândim și acest capitol și venim cu o zonă de investiții suplimentare în zona energiei verzi, dar și a extracției de gaze de la mare adâncime”, a precizat Rareș Bogdan.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Toți șoferii au INTERZIS! Nu ai voie să cari așa ceva cu mașina
Cifra care îi provoacă insomnii lui Cristi Borcea. În fiecare noapte!
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Ziua în care „fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
×